Bu Blogda Ara

16 Aralık 2007 Pazar

BEŞİNCİ ÇOCUK- DORIS LESSING

İdeefixe Sanal Kitap Fuarında yazarların seçtiği kitaplara bakarken (gözden kaçan kitapları bulmak açısından iyi oluyor) Perihan Mağden'in seçtiği kitaplar arasında Doris Lessing'in( bu yıl Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı) "Beşinci Çocuk" kitabı da vardı. Kitabın tanıtım yazısını okuyunca daha da ilgimi çekti. Ancak kitap tükenmişti.
Harriet ve David Lovatt çifti için sdakat, aşk, aile yaşamı gibi kavramların 1960'larda bile modası geçmemiştir. Evlenirler. Çocuklarıyla huzudolu bir yaşam sürdürürler. Ama beşinci çocuklarının doğmasıyla yeryüzündeki cennetleri yıkılacaktır.
Beşinci Çocuk'la Doris Lessing, kendisi için yeni bir kurmaca alanında gezinmektedir: Son kelimesine kadar heyecanla okunan çağdaş bir korku öyküsü..
Ertesi gün kitabevlerini gezdim ama kitabı bulamadım. Bir de eski kitapçıya bakayım dedim ve ilk baktığım rafta Doris Lessing kitapları duruyordu: en alttada "Beşinci Çocuk" kitabı. Bir gecede bitirdim, insan elinden bırakamıyor- ne olcak, nasıl bir sonla bitecek diye...
Yazar kitabı 1988 yılında yazmış. Bizde 1990 yılında AFA yayınlarınca basılmış ve çevirisini Nihal Yeğinobalı yapmış.
Aristokratlar, evet... tavşanlar gibi üreyebilirler, doğal sayılır bu, ama onların buna yetecek paraları vardır. Yoksullar da çok çocuk yapabilir, yarısı ölür gider, bu da doğal sayılır. Ama bizim gibiler, ara yerde kalanlar, biz düşünüp taşınarak çocuk yapmak zorundayız, onlara bakabilelim diye. (sf .20)
Harriet'in annesi Dorothy'nin sözleridir bunlar. Gelgelelim ne Harriet ne de David 6-8 çocuk yapma fikirlerinden vazgeçme niyetinde değildir ta ki beşinci çocuklarına kadar.Bundan sonra olaylar gelişir, ama öyle kitabın tanıtımında yer aldığı gibi korku öyküsü değil.
Sorunlu bir çocuğunuz olduğunda o yalnızca annenin çocuğu mudur? Bu ve benzeri sorular sormaktan kendinizi alamayacağınız güzel bir kitap. Bulursanız, almakta tereddüt etmeyin.
Kitabın üstünde gördüğünüz şey, yeni okuma lambam eskisi bozuldu. Ayrıca bu aralar çok sık elektrikler kesiliyor. Karşı binalar ışıl ışıl, bizler karanlıkta.. Evin içinde dolanırken fener yerine de kullanıyorum.

Hiç yorum yok: