Bu Blogda Ara

10 Mart 2008 Pazartesi

Zamanımızın Bir Kahramanı

Rus Edebiyatında Dostoyevski ve Tolstoylar arasında adı fazla duyulmayan Lermontov zamanında çağdaşı Puşkin ile eşdeğer tutulan ve o dönem Rus edebiyatının en ünlü yazarlarından biriymiş.
"Zamanınımızın Bir Kahramanı" da onun en ünlü romanlarından biri. Romanda zengin ve soylu subay Peçorin'in hikayesi anlatılır.
Peçorin rahat yaşamdan rahatsız olan, sevdiği kişiden karşılık gördüğü zaman sevdiğinden sıkılan, kendisine aşık olan Prensesi bile reddeden biri. Dönemi de yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.
***
Romanı tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz. Arkadaşlık ve aşk ile ilgili tahlillerine aman dikkat!


***
Lermontov bir düello sonucu öldüğünde sadece 27 yaşındaymış. Kitabın kahramanı Peçorin kadar şanslı değilmiş... Bu kadar genç yaşta "İnsan nasıl olmalıdır" sorusuna yanıt bulmuş.
...
Kitaptan:

Yarın belki de ölürüm!... Böylece yeryüzünde beni eksiksiz anlayan hiçbir varlık kalmaz. Kimileri beni olduğumdan daha kötü, kimileri daha iyi anlayabilirler... Kimileri, iyi biriydi, kimileri, alçağın tekiydi, derler. İkisi de doğru değildir. Böyle olduktan sonra yaşamak için eziyete değer mi? Ama buna rağmen, yaşıyorsun, merak nedeniyle yaşıyor, yeni bir şey bekliyorsun... Komik ve dramatik bir durum.(sf.142)

Hiç yorum yok: