Bu Blogda Ara

17 Mart 2008 Pazartesi

BAGEL

Amerikalıların kahvaltıda yedikleri bageli ben akşam yaptım ve yedim. Arasına dilpeyniri koydum ve bagelin sıcaklığıyla dil peyniri eriyince harika bir tad ortaya çıktı. Başka bir yöntemde bagelleri ortadan ikiye ayırıp kızartıp arasına krem peyniri sürmek.

Sadece un+su+maya+tuz +şeker= Harika bir tad..Mmmmm Yapımı gözünüzü korkutmasın ben yaptıktan sonra sizler hayda hayda yaparsınız..

I.AŞAMA
Hamurun hazırlanması:

-1.5 su bardağı ılık su
-1 paket instant kuru maya
-2 yemek kaşığı şeker
-1 yemek kaşığ tuz
-3.5 su bardağı un

1. Kuru mayayı, ılık haldeki suyu ve şekeri bir kapta karıştırın ve 3 dakika kadar bekletin.

2. Büyük bir kasede 2 bardak unla tuzu karıştırın ve mayalı suyu una ekleyin.

3. Hamurla mayalı suyu iyice karıştırın ve unun geri kalanın da karışıma ekleyerek hamuru güzelce yoğurun. Eğer hamur elinize yapışıyorsa biraz daha un ekleyin. Ele yapışmayan sert bir hamur elde edeceksiniz.

4. Yoğurduğunuz hamuru, içine hafif zeytinyağı sürülmüş bir kaseye koyun ve üzerini streç veya bezle kapatarak iki katına çıkana kadar yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakın.

5. Dinlenen hamuru yumruklarınızla bastırarak indirin ve bu hamuru eşit 8 veya 10 parçaya bölün.(Ben 8 parçaya ayırdım.) Parçaları elinizle yuvarlayıp top haline getirin ve 4 dakika dinlenmeye bırakın.

6. 4 dakika dinlenen hamurların ortasında bir delik açın. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisini unlayın ve bagel şekli verdiğiniz hamurları tepsiye yerleştirip 15-30 dakika yeniden kabarmaya bırakın.

II. AŞAMA
Haşlama :

-2 lt su
-3 yemek kaşığı şeker

1. Geniş bir tencerede 2 lt suyu kaynatın, içine 3 yemek kaşığı şekeri koyup karıştırın.

2. Suyun içine bagelleri -tencereniz ne kadar alıyorsa- atın ve her tarafını 1 dakika haşlayın; önü 1 dakika, arkası 1 dakika her bagel için toplam 2 dakika suda haşlayın.

3. Haşlanmış bagelleri sudan çıkartın ve yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

III.AŞAMA
Fırında Pişirme :
1 yumurta beyazını çatalla iyice çırpın ve bagellerin üzerine fırçayla sürün. Susam serpin. İsterseniz haşhaş tohumu da serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pişene kadar 30 dakika pişirin. Mutfağınızı harika kokular saracak...

4 yorum:

wannabeolsen dedi ki...

süper gözüküyor, bagel'a bayılırımmm ama yapmaya üşeniyorum XD
waffle makinası aldım geçenlerde, bakalım kaç kilo alcam yaz da geldi :(

kadriye dedi ki...

Hamur işlerini yapmayı da yemeyi de seviyorum. Yaz gelince beni de panik aldı, ama geçenlerde yine açma yaptım:(

Fotoğrafını gördüm, bir kaç kilo sana vıızz gelir:)

Waffle makinan da hayırlı olsun..

wannabeolsen dedi ki...

teşekkürler :))
benim annem de izmirli o yüzden enginar, bakla, otlu yemekleri falan baya severim. hamur işlerindense o tarifler daha çok hoşuma gidiyor, anneme söylüyorum yapıyo bana :) bagel'ı da ona yaptırcam sanırım hehe

kadriye dedi ki...

Ben bu sene baklayı sevmeye başladım. Eskiden ağzıma bile koymazdım. Annemin bol limonlu yaptığı baklayı denemeni tavsiye ederim.

İzmir'den annene selamlar.. xoxo