Bu Blogda Ara

12 Aralık 2007 Çarşamba

SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM... LATİFE TEKİN


Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin'in ilk kitabı. Kitap 1983 yılında yayımlandığında yazar sadece 26 yaşındaymış.
Kitabın anlatım dili o kadar güzel ki, sizi içine çekiyor ve o dünyadan kopamıyorsunuz. O dünyada cinler,periler, hayaller, azrail, muskalar, düğümler var. Huvat ile Atiye'nin ve çocukları Halit, Seyit, Nuğber, Dirmit ve Mahmut'un köyden şehre uzanan hayat hikayelerini anlatıyor.


....Dam uçuran rüzgar, karanlık bastırınca, "Cinler geliyor!" diye Dirmit'i korkutup eve getirdi. Kaşla göz arasında Atiye'ye onun avuç avuç toprak yediğini söyledi. Atiye, "Aç kız ağzını, kancık," diye Dirmit'i kapının arkasına kıstırdı. "Toprak yiye yiye karnında solucan çıkacak, geberisice," diye yere yatırıp dövdü. Kaldırıp saçından tuttu. "Tövbe mi kız!" dedi. Dirmit silkinip başkaldırdı. O başkaldırdıkça Atiye, "Tövbe de kız, tövbe de kancık!" diye dayağı gel ha etti. Soluğu tükeninceye kadar bir sordu bir vurdu. Sonunda yüreği taştı. "İnadın kurusun e mi!" deyip Dirmit'in boğazına bastı. Burnunu sıkıp ağzına, "Şap!" diye tükürdü. Dirmit sıçrayıp sekiye çıktı. "Kız, yiyeceğim işte, yiyeceğim işte, kız!" diye tepine tepine bağırdı. Kaçıp sedirin altına saklandı. (Sf.24)
Bilgi notu:
*Sevgili Arsız Ölüm kitabı, son 25 yılın en iyi 10 Türk romanından biri seçildi.
*Berci Kristin Çöp Masalları kitabı da "Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap" adlı kitapta yer alan 4 Türk Romanından biriydi.

2 yorum:

ogarev dedi ki...

26 yıldan beri Latife Tekin'in tüm romanlarını okudum.Yazara,yazdıklarına büyük saygım var.Çok iyi bir yazar ve romanları üzerinde derinlemesine incelemeler yapmak gerekli.Onun yazdıkları edebiyatımızın gücünü gösteriyor.

kadriye dedi ki...

Maalesef ben sadece bu kitabını okudum. Ancak "Unutma Bahçesi" kitabını da okumak istiyorum.